שמאלץ וגריווען / גריוולעך - גלדי שומן - ISRAELI FOOD - אוכל ישראלי

 



שמאלץ וגריווען, או גריוואלך, כפי שקראו להם במשפחה, נפוצים במטבח האשכנזי והגרמני והוגשו בבית עם
 סלט ביצים , כבד הקצוץ וכתיבול לקניידלע של החמין.
SHMALTZ  AND  GRIBENES


סיפור-סבא צבי וההיסטוריה המשפחתית.  ציפי-ילדות


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
לא אשכח את אבי ז"ל אוכל בהנאה, אחרי יום עבודה מתיש,  צלי בקר או עוף לצד פירה תפוחי אדמה נימוח עם תוספת נכבדה של גריוולך ושמאלץ.  מתגעגעת אליך אבא....
 
אבי, סבא צבי יצא מכור ההיתוך של חסידות קוצק, אחד הפלגים המחמירים ביהדות.  התפקר בגיל חמש עשרה ועקר לוורשה.
 
 
 סבתא צפורה - אם אבי 
 
משפחה דתית.  תשעה אחים ואחיות, כשאבי בן הזקונים.  סבי נרצח ע"י "גויים" במהלך שוד.  גם סבתי נפטרה לפני השואה.  שבעה אחים ואחיות בוגרים, על משפחותיהם וילדיהם הוכחדו בשואה ונותרו רק אבי ואחיו הבכור.
 

 
 
 

                        יושבים - אבי משמאל ואחיו הבכור שני מימין

 


בהמשך הצטרף אבי לצבא הפולני ושימש כקצין תותחנים בדרגת סג"מ.
 
 


 
בתחילת המלחמה, במקביל לפלישת הנאצים לפולין, פלשו הרוסים למזרח פולין וסבא צבי נפל בשבי הרוסי.  "למזלו", נשלח לשנתיים לערך למחנה כפייה בסיביר, כי באותו זמן טבחו הרוסים בעשרים ושניים אלף קצינים, מדינאים ומשכילים פולנים ביער קאטין.  מהמעט שהעזתי לשאול כילדה למדתי על חוויה קשה של עבודות כפייה, כפור, רעב והשפלה.
 
 
לאחר הפלישה הגרמנית לברית המועצות, ב־1941, הסכימה הממשלה הפולנית הגולה לשתף פעולה עם ברית המועצות כנגד גרמניה. הסכם זה הביא לשחרורו של הגנרל הפולני אנדרס מהשבי הרוסי, על מנת שיקים ויעמוד בראש כוח פולני שיילחם לצד הסובייטים.
 
הכוח קיבל את הכינוי "צבא אנדרס". חיילים וקצינים פולניים ששוחררו ממאסרם בגולאגים בסיביר, קזחסטן ואזורים אחרים בברית המועצות הצטרפו לצבא אנדרס וסבא צבי ביניהם. 
 
בשנת 1942 הועברו יחידות אלה, שמנו כ־100,000 חיילים, למזרח התיכון, בדרכן לחזית האיטלקית.  בהגיעם לארץ ערקו חיילים יהודים רבים ונשארו בארץ ישראל כמעפילים בלתי לגליים.  אבי היה ביניהם 

 
עם פרוץ מלחמת השחרור גייסו את כל הפליטים בעלי הרקע הצבאי.   סבא צבי לחם בדגניה כמפקד סוללה וסיים את השרות בדרגת רב-סרן.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
שמאלץ וגריווען / גריוולעך - גלדי שומן
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 שום דרך הגשה לא תדמה לזיכרון השמאלץ והגריוון  כשהם  מרוחים על פרוסה עבה של חלה טרייה ופריכה ומלח גס זרוי מלמעלה מתפצפץ בפה.
 
מי חשב אז על קלוריות וכולסטרול…...
 
 
 
מצרכים :
     -   250 גרם שומן ועור של עוף שהוקפאו יחד 
     -   2 בצל גדול קצוץ דק
     -   מלח
   

 
אופן ההכנה :
     -   לחתוך את השומן הקפוא לפיסות של 1 ס"מ
     -   לטגן על להבה בינונית ולערבב בכף עץ עד שרצועות העור הופכות שחומות

         ופריכות
     -   כדי לקבל יותר פריכות יש להרטיב את היד ולהתיז מים לקראת סוף הטיגון
     -   להוסיף בצל ומלח ולטגן על להבה נמוכה עד שהבצל מזהיב
 
שימור בקירור והקפאה לטווח ארוך :
תהליך ההכנה מסיר את המים והחלבון מהשומן והמוצר הינו עמיד למדי. ניתן אף לשמר בו בשר מבושל, בדומה לקונפי הצרפתי
     -   ניתן להקפיא את המוצר כמו שהוא
     -   ניתן לסנן ולהפריד בין השומן והמוצקים
 
שימושים :
-   למריחה על חלה עם מלח גס
-   לטיגון נזידים וצלי בשר, כתחליף כשר לחמאה
-   הגריווען משמשים תחליף כשר לבייקון
-   להכנת כבד קצוץ
ולעיטורו
-   לסלט ביצים קשות
-   כתוספת לפירה תפוחי אדמה
-   למילוי עוף
-   כחלק מתערובת קוגל אטריות
-   כחלק מתערובת קניידלע-קוגל לחם ותפוחי אדמה בחמין
-   כתוספת שמעטרת כוסמת
-   כתוספת לשוקרוט
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
הצילומים מאתרים
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה